Vandaag besteld? Binnen 2 werkdagen bezorgd!

Op 2e Pinksterdag zijn wij gesloten. Bestellingen worden v.a. 21 mei weer verzonden.

Cathappy kattengaas logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 7 kattenrassen die weinig verharen

Dat alle katten verharen, dat weten we nu eenmaal. Het is een natuurlijk proces waarbij oude of beschadigde haren worden vervangen door nieuwe. Dit is van belang voor het reguleren van de lichaamstemperatuur en het behoud van een gezonde huid bij katten. Denk aan de bomen die elke najaar hun bladeren laten vallen, zodat er nieuwe gezonde bladeren voor terug kunnen komen.

Soms kan kattenhaar toch een probleem vormen, vooral voor kattenliefhebbers met allergieën, of wanneer haren voor ergernis zorgen in het huishouden. Hoewel we katten met allerlei vachtsoorten liefhebben, begrijpen we dat in bepaalde gevallen de voorkeur wordt gegeven aan katten die weinig verharen.

Waarom is het belangrijk dat katten verharen?

Voor mensen met allergieën kan een kat die minimaal verhaart het verschil betekenen tussen voortdurend niezen en een comfortabel leven (vooral voor kattenliefhebbers waarbij geen kat hebben gewoon geen optie is). Bovendien zorgt een minimale verharing een opgeruimde leefomgeving.

De rui: Katten verharen 2x per jaar

Katten ondergaan doorgaans twee keer per jaar een rui: in het voorjaar en in het najaar. Rond april en mei ontwikkelt de kat haar zomerdons, terwijl er rond oktober en november een dikke wintervacht met onderlaag voor terugkomt.

Zeven kattenrassen met minimale verharing

Devon Rex

Met hun korte, gekrulde vacht verharen Devon Rex katten aanzienlijk minder dan gemiddelde katten. Regelmatige verzorging blijft belangrijk om hun vacht in optimale conditie te houden. Katten van dit ras staan erom bekend dat ze een zeer hechte band kunnen ontwikkelen met hun eigenaar en dol zijn op aandacht.

Cornish Rex

Vergelijkbaar met de Devon Rex, hebben Cornish Rex katten enkel een zeer zachte korte ondervacht die weinig verhaart. Hierdoor is de Cornish Rex wel vatbaarder voor de kou. Hun vacht is gekruld, zeer kort en ligt dicht bij het lichaam. Het is ook een heel speels ras en zijn dus de perfecte keuze als je ook opzoek bent naar een actieve speelkameraad.

Blauwe Rus

De Blauwe Rus staat bekend om zijn dichte, fijne vacht die minder haar loslaat en om zijn hypoallergene eigenschappen. Ze hebben een zachte, dichte dubbele vacht die een kenmerkende zilverblauwe kleur heeft. Als een middelgroot ras met een gracieuze, gespierde bouw, heeft de Russische Blauwe een zacht temperament en staat bekend om zijn gemakkelijke trainbaarheid.

Bengaal

De Bengaal heeft een korte vacht die minder vaak verhaart, waardoor het een uitstekende keuze is voor huishoudens die kattenhaar tot een minimum willen beperken. Dit ras staat bekend om zijn prachtige vacht met levendige, luipaardachtige vlekken. Bengalen zijn nieuwsgierig, atletisch en aanhankelijk. Deze katten houden van spelen en vormen de ideale partner voor huisdierenouders die op zoek zijn naar een intelligente metgezel.

Siamees

Siamese katten hebben een korte, fijne, onderhoudsarme vach die kan worden verzorgd door te borstelen met een fijntandige kam. Zodra hun dode haar is verwijderd, zullen ze minimaal verharen. Ze hebben grote oren, kenmerkende blauwe ogen en een slank, gestroomlijnd figuur. De Siamees houdt ervan om bij zijn mensen te zijn en met hen te kletsen.

Burmees

De Burmees is een kleine kat met een korte, fijne vacht die van nature minder haar heeft dan andere rassen. Ze voelen veel genegenheid voor hun baasjes en zijn graag zoveel mogelijk bij hen in de buurt, zonder overdreven veeleisend te zijn. Sommige Burmezen zullen zelfs apporteren met een speeltje!

Oriëntaalse Korthaar

Dit ras heeft een korte, strakke vacht die weinig onderhoud vereist en minimaal verhaart. Vanwege hun verwantschap met de Siamese familie zijn de Oosterse Kortharen ook gemakkelijk te verzorgen. De Oriëntaalse Korthaar is een liefdevol, vermakelijk ras en deze katten willen graag in het middelpunt van de belangstelling staan en kunnen gevoelig worden als ze te vaak genegeerd of alleen gelaten worden.

Tips voor het beheer van kattenhaar in huis

Zelfs bij katten met minimale verharing kan er vanwege het natuurlijke proces wat haar loskomen. Hier zijn enkele tips om uw huis schoon te houden:

Regelmatig stofzuigen

Een stofzuiger met een speciaal HEPA-filter of een stofzuiger dat speciaal is ontworpen voor huishoudens met huisdieren, kan effectief zijn. Stofzuig minstens twee keer per week om haren en allergenen te verwijderen.

Gebruik van lintrollers

Lintrollers zijn handig voor het snel verwijderen van haar van meubels en kleding (tip: zorg ervoor dat je er altijd een paar extra op voorraad hebt!)

Verzorging

Regelmatige verzorging van je kat helpt losse haren te verwijderen voordat ze door het huis verspreiden. Gebruik een geschikte borstel of kam.

Luchtreinigers

Een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen de hoeveelheid huisdierallergenen in de lucht te verminderen.

Voeding

Zorg voor voeding met voldoende Omega-3 en Omega-6, wat bijdraagt aan een gezonde vacht en het voorkomen van verharen.

Onze gouden tip: kattengaas

Als je een binnenkat hebt, vallen haren in huis extra op. Kattengaas is een snelle en effectieve oplossing wanneer katten verharen, om kattenhaar net iets meer buiten te houden en je kat veilig te laten spelen in de tuin! Cathappy kattengaas is zowel los als in een voordeelpakket te verkrijgen.

Deel dit artikel:

Ook interessant: