Vandaag besteld? Binnen 2 werkdagen bezorgd!

Op 2e Pinksterdag zijn wij gesloten. Bestellingen worden v.a. 21 mei weer verzonden.

Cathappy kattengaas logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wanneer mogen katten naar buiten? Tips voor nieuwe katteneigenaren

Gefeliciteerd met je gezinsuitbreiding! Als kersverse kastenouder wil je waarschijnlijk graag weten wanneer je de kat naar buiten kunt laten gaan. De meeste katten zijn van nature erg gesteld op hun vrijheid en het buitenleven. Om hier vertrouwen in te krijgen, geven we antwoord op veelgestelde vragen over katten naar buiten laten gaan.

Hoelang moet een kitten binnenblijven?

Over het algemeen bestaat er geen regel die stelt wanneer katten naar buiten mogen gaan. Misschien heb je zelfs van je (groot)ouders te horen gekregen dat ze hun katten vanaf de eerste dag zonder enige twijfel de wijde wereld in lieten gaan (slik!). Als richtlijn raden we aan om een kitten de eerste 4-6 maanden binnenshuis te houden. Dit geeft de kitten de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en om een band op te bouwen met jou als eigenaar.

Bovendien is het belangrijk dat de kitten volledig gevaccineerd (en gechipt!) is voordat hij naar buiten gaat. Meestal wordt een kitten rond een leeftijd van 9 weken voor het eerst gevaccineerd. De herhalingsvaccinatie vindt ongeveer 3-4 weken na de eerste vaccinatie plaats. Op een leeftijd van 12-16 weken heeft je kitten voldoende weerstand opgebouwd om zonder zorgen naar buiten te gaan.

Houdt er ook rekening mee dat katten al vanaf 4 maanden krols kunnen zijn. Het is dus zeker geen slecht idee om te bedenken of je de kat van tevoren wilt laten castreren of steriliseren om nestjes te voorkomen. Wil je de kat nog niet jong laten helpen? Dan kun je de kat gerust langer binnen houden of begrenzen tot aan de tuin, bijvoorbeeld met behulp van kattengaas.

katten naar buiten
Katten die voor het eerst naar buiten gaan zijn nog extra gevoelig voor alle nieuwe indrukken.

Hoe laat je een kat wennen aan buiten zijn?

Wanneer je je vertrouwd genoeg voelt om je kat naar buiten te laten gaan, kun je dit geleidelijk aan oefenen. Begin met korte uitstapjes onder toezicht. Heb je een afgeschermde tuin? Dan is dit een veilige plek om te beginnen. Zo kan de kat rustig wennen aan de geluiden, geuren en prikkels van buiten. Je kunt ook gebruik maken van een kattentuigje, al zal niet elke kat hiervan gediend zijn. Geleidelijk aan kun je de duur van de uitstapjes verlengen en je kat meer vrijheid geven om zelfstandig op verkenning te gaan.

Hoe vinden katten de weg terug naar huis?

Een veelvoorkomende zorg bij kattenbaasjes is of hun kat wel de weg terug naar huis zal vinden. Katten hebben een opmerkelijk vermogen om de weg naar huis terug te vinden, zelfs over grote afstanden.

Geurmarkeringen

Katten markeren hun territorium met geurklieren in hun wangen, poten en staart. Wanneer ze naar buiten gaan, laten ze subtiele geursporen achter die hen kunnen helpen om de weg terug naar huis te vinden.

Mentale kaart van territorium

Katten hebben een mentale kaart van hun territorium, die ze ontwikkelen door regelmatig de omgeving te verkennen. Deze kaart omvat landmarks, zoals opvallende gebouwen, straathoeken of bekende geuren, die hen helpen hun weg terug te vinden.

Navigatievaardigheden

Katten hebben een goed ontwikkeld oriëntatievermogen. Ze kunnen de zon gebruiken om de richting te bepalen, en sommige onderzoeken suggereren zelfs dat ze het magnetisch veld van de aarde kunnen waarnemen.

Visuele herkenning

Katten kunnen vertrouwen op visuele herkenning van de omgeving om naar huis terug te keren. Ze kunnen bekende gebouwen, tuinen of zelfs mensen gebruiken als herkenningspunten.

Auditieve signalen

Katten kunnen mogelijk vertrouwen op geluiden die ze in hun omgeving hebben gehoord om de weg terug naar huis te vinden. Dit kan het geluid van bekende straten, dieren of zelfs menselijke stemmen zijn.

Al deze factoren samen helpen katten om vaak verrassend nauwkeurig naar huis terug te keren, zelfs na lange afwezigheid of over grote afstanden. Toch is het altijd verstandig om je kat te chippen, zodat hij makkelijk te identificeren is als hij verdwaalt.

katten naar buiten

Overweeg kattengaas voor een veilige buitenruimte

Als je twijfelt of je je kat naar buiten wilt laten gaan, is kattengaas een uitstekend alternatief. Hiermee creëer je een veilige buitenruimte waar je kat kan genieten van frisse lucht en zonlicht, zonder de gevaren van de straat. Kattengaas is makkelijk te installeren en biedt gemoedsrust voor jou als baasje.

Met deze tips ben je goed voorbereid om je kat op een verantwoorde manier kennis te laten maken met de buitenwereld. Geef je kat de tijd om te wennen, houd toezicht tijdens de eerste uitstapjes en overweeg kattengaas voor een veilig buitenverblijf. Zo kan jouw kat genieten van het beste van beide werelden!

Deel dit artikel:

Ook interessant: